Betway SE Sports Boost Banners

Nyheter

VAR-chef Neil Swarbrick - “Sju av tio” trots kritik
Användningen av videoassistentdomare (VAR) i Premier League-matcher har fått en statistik på sju av tio av den ansvariga mannen trots all kritik.

Speltips, Betting, Sport, Nyhet, News, Premier League, VAR
"VAR är var vi trodde det skulle vara" - Swarbrick

Swarbrick fast besluten

Neil Swarbrick säger att VAR kommer att utvecklas och bad om att fansen ska vara tålmodiga efter ytterligare en kontroversiell helg.

Sheffield United hade ett mål som uteslöts för en marginell offside borta hos Spurs, medan Manchester City såg två strafftillfällen avvisade mot Liverpool.

“Jag är ärligt nöjd med hur vi har börjat”, sa Swarbrick.

VAR introducerades i Premier League den här säsongen efter prövningar i Carabao Cup och FA Cup, men det har skapat ilskna fans som citerar inkonsekvens i beslutfattande och säger att den tid det tar att avgöra beslut dödar passionen och spänningen i spelet.

Trevor Sinclair, före detta Manchester City och England-spelare, tror att det skadar Premier League:s varumärke och rykte. Han menar även på att detta kan få de allra bästa tränare och spelare att lämna.

Till frågan hur han skulle betygsätta introduktionen av VAR på en skala 1-10 berättade Swarbrick, Premier League-domarnas ledning av VAR, till BBC Sport: “Jag skulle ge oss ungefär sju-ish”.

“Vi har fler beslut som blir korrekta av VAR är utan det. Om vi nu är en sjua - i fortfarande tidiga dagar - så hoppas jag att vi landat på åtta och en halv eller nio om två år”.

“Vi är öppna för att utvecklas med detta - fallet är inte att vi gnäller. Vi kommer att lyssna på feedback och där vi kan förbättra saker, det kommer vi att göra”.

Noggrannheten i beslutfattandet kring viktiga incidenter är underförstått, som mål, röda kort och straffar, och har ökat från förra årets 82% till över 90% denna säsong.

Speltips, Betting, Sport, Nyhet, News, Premier League, VAR
Swarbrick var en Premier League-domare för sju år sedan till och med år 2018

Domar-chefen Mike Riley förväntas ge en uppdatering om hur introduktionen av VAR har gått i en orientering till alla 20 toppklubbar vid ett möte i centrala London på torsdag.

“Jag är bekväm med var vi är, men det finns ingen tvekan om att det finns utrymme för förbättring. Det är ett pågående arbete”, sade Swarbrick.

BBC Match of the Day-presentatören Gary Lineker har föreslagit att det bör finnas en tidsbegränsning på mellan 30 sekunder och en minut för VAR-beslut. Annars skulle den tid det tar att indikera att det inte är ett tydligt och uppenbart fel som behöver korrigeras.

“Jag kan förstå vad han säger men jag tror inte att du kan gå ner på den linjen och säga någonting över en minut, vi kan inte bara sitta och titta på”, sade han.

“Vad skulle hända om du kommer till ett beslut efter en minut och två sekunder, och det är rätt beslut med du kan inte ta det på grund utav att du är två sekunder för långsam”.

Speltips, Betting, Sport, Nyhet, News, Premier League, VAR
Efter 120 Premier League-matcher har det uppkommit runt 800 VAR-kontroller

Hur hanterar domare detta?

En helg med Premier League-åtgärder har ännu inte passerat utan att VAR debatteras av fans och trender på sociala medier.

“Det är ett tufft jobb för tjänstemän, men de är utrustade för att klara kritiken”, säger Swarbrick

“Det är svårt att sätta ord på det tryck du utstår under ett VAR-beslut när du står bakom den där skärmen”, sade han.

“När vi tog in medierna som demonstrerade, och gav dem klipp att titta på utan press på dem, sa de själva att detta är riktigt svårt”.

“När jag dömde var det händelser där domaren skulle bli kritiserad. Det är inget nytt för oss, det är en del av vårt jobb. Det är det vi är vana vid och vi är väldigt motståndskraftiga på det sättet”.

“Vi tar all kritik ombord. Kritiken kommer från människors åsikter. Jag kunde titta på en händelse där jag inte har dömt någon straff och vara ganska bekväm med det. Men alla kan kritisera mig. Det handlar om perspektiv”.

 

Premier League-statistik angående VAR:

  • Efter 12 omgångar har det genomförts cirka 800 kontroller och 29 utav dem har tvingats att korrigera beslutet

  • Ett genomsnitt på cirka sex kontroller och ett korrigerat per match.

  • Förseningen för ett korrigerat beslut är i genomsnitt cirka en minut och 15 sekunder.

  • Genomsnittlig fördröjning för en vanlig kontroll är cirka 30 sekunder.

Speltips, Betting, Sport, Nyhet, News, Premier League, VAR
Chris Sutton var en älskad stjärna i Celtic år 2000-2006

“Sju utav top? Är du seriös?” - Ex-spelare angående VAR

Tidigare Chelsea-anfallaren Chris Sutton har ifrågasatt Swarbricks bedömning av VAR:s prestationer och sagt att det har varit för många stora misstag för att det kan anses vara en framgång.

“Sju utav tio? Sa han verkligen det med ett ärligt ansikte? Kom igen, är du allvarlig?” Sade Sutton.

“Det har varit så många högprofilerade, hemska misstag. De har gjort för många misstag”.

“Jag ville att VAR skulle fungera, jag stödjer VAR, men de för en sådan röra utav det”.

Den tidigare Manchester City-försvararen Micah Richards instämde och sa följande: “De har dömt stora beslut felaktigt och gömmer sig bakom VAR”.

“Allt detta kan utrotas om domaren bara går och tittar på skärmen han själv, de gör det till et större problem än det faktiskt behöver vara”.

“Om domaren tittar på skärmen och det är hans slutliga beslut, måste du bara hålla händerna uppe”.

Tidigare engelske målvakten Paul Robinson säger att VAR har varit en “fullständig röra” och har inte löst problem som det var tänkt.

“Det har varit lite av en katastrof. Det är fortfarande en åsiktsfråga eftersom det inte rensar upp ett tydligt och uppenbart fel; det är bara någon annans åsikt”, sade Robinson.

“Det har varit en fullständig röra från första dagen och har orsakat fler problem än vad det är tänkt”.